ЖЕЊА ГОРОХОВА је рођена 1989. године у Вороњежу. Стекла је образовање у области архитектуре (ВГАСУ, специјалност архитекта-дизајнер), а такође је похађала уметнички студио Загородног А.В. Добитница награде Култпоход, учесник Међународног фестивала Морс, Сверуске омладинске изложбе и бројних изложби студија Загородни. 2022. године се сели из Вороњежа у Београд, што постаје њена нова полазна животна а самим тим и уметничка- креативна тачка.

Изложба под називом ВИ СТЕ ОВДЕ обухвата радове који су настали по уметничином преселењу у Београд, што постаје нова животна и уметничка полазна тачка. Стваралаштво Жење Горохове се креће између сликарства и илустрације; преувеличани ликови а у подлози сложене текстуре, проживљени моменти догађаја који су прошли уметничино духовно“чистилиште”. Главно увек измиче; није у Видљивом, већ у Доживљеном.

Жења кроз своје радове “говори” да је немогуће бити ван сопственог духовног контекста уколико тежите остварењу циља или жеље; морате бити концентрисани на сопствену “кућу”, тј. сопствено биће или оно духовно наслеђе које се нутрином преноси ма где да се човек налази.

Супротстављајући негатив(ну сцену) који је најћешће у првом плану и позитив који га следи као сенка, уметница премешта тежиште слике са центра на десну страну. Десна страна, страна рациа, држи под контролом догађаје у центру слике. Догађаје проживљене али стављене у контекст
“живот тече даље”.

Материјална добра могу да се изгубе, да нестану, али је дух, тј. духовност тај који нас тера даље. Кроз сопствени дух градимо нову “кућу”. Ликови немају лица; само формом наслућујемо постојање лица. Лица нису ни важна. Могу да носе и маску. Они што имају лица су невини. Ту боја
говори за себе.


0 0 гласови
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Оставите коментар.x