Милутин Дедић

Рођен је 1935. године у српској породици у Шибенику. У Београд је дошао 1957. године, где је на Филозофском факултету 1962. године дипломирао историју уметности. Излаже од 1959. године. Имао је тридесетак самосталних и више колективних изложби у земљи и иностранству. Илустровао је око 30 књига поезије и прозе. Учествовао је у раду бројних ликовних колонија. Манастир Хиландар је посетио двадесетак пута и био му је био велика инспирација и главни мотив у преко 500 цртежа и слика. Чести мотиви на Милутиновим сликама су воденице,океанска пучина, манастири, културно историјски споменици и предели Србије. Саставио је 40 укоричених књига, које броје око десет хиљада страница, испуњених записима, и са 4000 портрета и 3000 цртежа. У посебним блоковима су још две хиљаде радова већег формата. Његов рођени брат био је познати певач, песник, композитор и текстописац Арсеније-Арсен Дедић. Има два сина, Луку који је академски сликар и Филипа који је дипломирао филмску монтажу.

Осмех винког духа

Упознајте се са добрим винским духом Неготинске крајине и атмосфером Рајца његових пимница.
Кроз Дедићеве записе и илустрације откијте симболику и повезаност вина и камена од којег су изграђене тамошње прелепе винске куће.

Пркос ветру и времену

Са годинама су море и историја поморства све више испуњавали Дедићев живот, а два пута, 2002. и 2003. године, имао је прилику да плови на Јадрану као први бродски сликар и хроничар. Рефлексије и доживљаји везани за тај брод су били преточени у слику и реч. Тако је настала ова књига.

Светлост у тами векова

Посвећена је 800. година самосталности Српске православне цркве. Кроз књигу, аутор нам представља српске манастире и цркве: њихову архитектонику, ликовну естетику и фреско сликарсво, придајући посебну пажњу манастирима Хиландар и Студеница у којима су се одиграли врло важни догађаји за стабилизацију стечене независности.

Видео приказ едиције књига ,,Записом против заборава"