Сликар “Културне баштине “, Милтуин Дедић

 

Изложбом под називом Сликар “Културне баштине” КУЛТУРНИ КЛУБ 4СЕ МАРИНА приређује омаж Милутину Дедићу (Шибеник 1935.- Београд 2021.). Милутин Дедић је био сликар, историчар уметности, публициста, писац, путописац… и мало је речи које би описале његово свеобухватно стваралаштво. Милутинова заоставштина броји три хиљаде цртежа, записа, скица и скоро исто толико слика изведених у различитим техникама. На сваком путовању је бележио прецизним цртежом и речју архитектуру, антрополошке и етнографске артефакте, што митове,
предања и легенде те портрете људи који су у свом крају чувари традиције. То су била ходочасночка и истраживачка путовања уздуж и попреко земље Србије коју је волео.

 

Аутор је неколико књига, од којих “Осмех винског духа”,”Светлост у тами векова” и “Пркос ветру и времену” су изадања издавачке куће 4СЕ из Београда. Публиковао је бројне текстове из културне политике и ликовног
живота у дневним новинама и периодици. Био је активан културно уметнички сарадник и на филму и на радију и телевизији, те главни и одговорни уредник часописа “Културни живот”. По његовим сликарским мотивима Југомарка је објавила серију поштанских маркица манастира Хиландар, као и две маркице Грачанице и Дечана.

 

Изложба је реализована уз подршку “Адлигат”-a, Музеја књиге и путовања из Београда и Милутинових синова Луке и Филипа Дедића.

 

Отварање излошбе је 26. марта, недеља, у 12 часова и траја ће до 26. априла 2023.

 

КУЛТУРНИ КЛУБ 4СЕ МАРИНА је отворен сваког дана сем понедељка од 12 до 18 часова. Улаз је слободан.

0 0 гласови
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести о
guest
2 Коментари
Најстарије
Најновије Највише гласова
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
Милутин С.
Милутин С.
5 месеци пре

Грешка на плакату. Изложба се није затворила истог дана када је била отворена, већ ће трајати до 25. априла.

Jelena Petrovic
Админ
5 месеци пре
Одговор за  Милутин С.

Поштовани г. Милутине,
Хвала на указаној грешки.

Тако је, изложба ће бити отворена до 25. априла.

2
0
Оставите коментар.x