У сарадњи са Галеријом наивне уместности, имали смо прилику да представимо књигу Порука
скривена међу латицама, српско-словачко издање из едиције Флорографија света.

Присутне је на почетку поздравила Ана Жолнај Барца, директорка галерије која је рекла да се ова институција, поред редовних изложби уметничких дела, труди да организује и овакве сусрете и презентације културно-уметничког садржаја. Говорио је и Бранислав Атанацковић, председник одбора за културу општине Ковачица. Слободан Петровић, идејни творац едиције ,,Говор цвећа“ и власник издавачке куће 4СЕ ДОО, говорио је о настанку књиге Порука скривена међу латицама  и о идеји целе едиције Флорографија света. На манифестацији је учествовао и писац и преводилац Мартин Пребуђила, који је приредио превод ове књиге на словачки језик. Он је напоменуо да је ова књига интересантна не само за Словаке у Србији, већ и за читаоце у Словачкој.

Представљање књиге пратила је изложба сликара наиве из Ковачице који су својим осликаним цветним радовима оплеменили простор специјално за ову прилику. Сликари Зузана Верески и Павел Поволни Јухас говорили су о сопственим утисцима и инспирацијама на тему цвећа.

Током боравка у Ковачици, имали смо задовољство да упознамо и видимо радове Јана Бачура, једног од најуспешнијих сликара наиве у Падини. Господин Бачур нас је угостио у свом дому где нам је представио своја дела и атеље. Јан Бачур је до сада имао 64 самосталне изложбе и добио је многобројна признања, међу којима је и сребрна медаља за изузетне заслуге у култури, коју је добио од председника
Републике Србије.

На следећем линку можете погледати чланак недељника „HLAS“ о одржаној промоцији:
https://hl.rs/rec-a-symbolika-kvetov-v-srbsku-aj-v-kovacici/

0 0 гласови
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Оставите коментар.x