Изложбом под називом Сликар “Културне баштине” КУЛТУРНИ КЛУБ МАРИНА приредила је омаж Милутину Дедићу (Шибеник 1935.- Београд 2021.)


Милутин Дедић је био сликар, историчар уметности, публициста, писац, путописац и поврх свега, врсни зналац наше, српске историје.

Као сликар, имао је тридесетак самосталних и око две стотине колективних изложби. Имао је стотинак прилога у емисији РТС-а “Енциклопедија за радознале”. Милутин је био толико радозналог духа да га многи сматрају ренесансном личношћу наших дана. У Вечерњим новостима је објавио 190 колумни руком писаних под називом “Сликарев маратон”; на радио Београду је имао две ауторске емисије:”Записи с предумишљајем”.

Аутор је неколико књига, од којих “Осмех винског духа”,”Светлост у тами векова” и “Пркос ветру и времену” су изадања издавачке куће 4СЕ из Београда. Публиковао је бројне текстове из културне политике и ликовног живота у дневним новинама и периодици. Био је активан културно уметнички сарадни на филму, радију и телевизији.

Мало је речи које би описале његово свеобухватно стваралаштво. Милутинова заоставштина броји више хиљада цртежа, записа, скица и скоро исто толико слика изведених у различитим техникама. Имао је студиозан приступ цртежу и слици. Чврста архитектоника линеарног цртежа, класичне ликовне естетике. Развијеног осећаја за детаљ, откривао је смисао и лепоту у малим стварима. Био је својеврстан хроничар времена садашњег и тако забележио многе детаље који ће временом
нестати у турбулентном вртлогу надолазећих деценија. Такође, кроз своје забелешке цртежом и речју одржавао је континуитет наше историје.

Изложба је реализована уз подршку “Адлигат”-a, Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу из Београда и Милутинових синова Луке и Филипа Дедића.

Кратким музичким програмом на гитари који је извео Реља, син Луке Дедића, а унук Милутинов, био је употпуњен доживљај у Милутинову част. Сам Милутин је био и музички образован и волео је да забави пријатеље свирајући гитару.

Током месец дана трајања изложбе 26.марта до 26.априла (односно, изложба је била продужена за недељу дана , и трајала је до 3.маја 2023.године) била је изведена монодрама о Милутиновом животу и стваралаштву, базирана на Милутиновој монографији “Трг тишине”. Монодраму је извела глумица и песникиња Драгица Ужарева уз музичку пратњу на флаути и гитари Зорана свеЈовановића. Зоран је интерпретирао композиције Арсена (Арсенија) Дедића, рођеног Милутиновог брата.

0 0 гласови
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Оставите коментар.x