Софија Јечина

Софија Јечина рођена је 1990. године у насељу Горјачие Кључи на Итурупу, највећем Курилском острву (Русија).      На Државном универзитету у Курску дипломирала је 2012. са звањем „Магистар уметности”. Још као студент, 2010, постала је члан Омладинског удружења Савеза уметника Русије. Исте године имала је прву самосталну изложбу.

Године 2012. Софија је постала члан Удружења уметника Русије, а такође и члан Међународне асоцијације уметника УНЕСКО-а.

Учествовала је на следећим значајним изложбама, конкурсима и фестивалима: 

– 2010. На Општеруској уметничкој изложби „Млади уметници Русије” у Москви; 

– 2012. На Међурегионалном Омладинском уметничком конкурсу „Лице Отаџбине”, у номинацији „сликарство”, 1. награда;

– 2012. На Међурегионалном фестивалу омладинске културе – 1. награда;

– 2013. На Сверуској изложби „Спорт”, посвећеној 27. Летњој Универзијади, градо- ви: Казањ, Сочи;

– 2013. На Међурегионалној изложби „Уметници из централних области Русије”; – 2014. На Међурегионалном уметничком конкурсу, посвећеном Казимиру Маљевичу, у номинацији „Оригинално решење композиције”, у Курску – 1. награда;

Од 2013. до 2016. Софија је руководила Омладинским удружењем Савеза уметника Русије за Курску област. За то време организовано је око 30 разних изложби, фести- вала, добротворних акција и једна међународна ликовна колонија „Курск – престоница области славуја”;

 Године 2014. Софија је добила стипендију за град Шпајер (Немачка) и на тај начин започела своју каријеру у Западној Европи. Од тог времена је имала још неколико самосталних изложби (Галерија Трајбер, Беч 2015. године), (Ратхаус, Шиферштадт, Немачка 2017. године) и групном шоу у Европи и Русији. 

Основне изложбе уметнице се одржавају у Немачкој, Аустрији, Русији и Србији. Њене слике се налазе у званичној колекцији Белгородског уметничког музеја (Ру- сија), Курског уметничког музеја (Русија), Музеја наивне уметности „Илианум” (Шид, Србија), у саставу приватних колекција у Аустрији, Немачкој, Русији, Финској, Србији, Кини. Софијини радови су такође укључени у званичну колекцију Рајн-Пфалц-Крајс, Немачка.

Софија је редован учесник симпозијума који се одржавају како на територији Србије, тако и у другим земљама. Често наступа као експерт из области руске уметности, учествује на разним међународним фестивалима као члан жирија, а исто тако активно излаже и своје радове и држи лекције из области ликовне уметности на          територији западне Европе.

Од 2016. године – члан Међународног удружења новинара.

Од 2017. године живи и ради у Београду, где проналази инспирацију за своје стваралаштво у Србији, њеним пејзажима, ликовима, култури и историји. 

Одржала је неколико самосталних изложби у Србији:

 – 2018 „У потрази за местом” (Београд);

– 2018 самостална изложба на фестивалу „Снажни духом” (Крушевац); 

– 2019 самостална изложба на фестивалу „Позитивни” (Ниш);

– 2019 „Софья Sofya Sophia Софија Sofia” (Београд);

– 2020 „Србија. Најбоље се срцем види” (Руски  дом, Београд); 

– 2021 „Моје око —Србија”, (Галерија’ 73, Београд).

Београд у плавом

Упознајте се са Београдом из угла познате руске сликарке!