Милутин Дедић

Рођен је 1935. године у српској породици у Шибенику. У Београд је дошао 1957. године, где је на Филозофском факултету 1962. године дипломирао историју уметности. Излаже од 1959. године. Имао је тридесетак самосталних и више колективних изложби у земљи и иностранству. Илустровао је око 30 књига поезије и прозе. Учествовао је у раду бројних ликовних колонија. Манастир Хиландар је посетио двадесетак пута и био му је био велика инспирација и главни мотив у преко 500 цртежа и слика. Чести мотиви на Милутиновим сликама су воденице,океанска пучина, манастири, културно историјски споменици и предели Србије. Саставио је 40 укоричених књига, које броје око десет хиљада страница, испуњених записима, и са 4000 портрета и 3000 цртежа. У посебним блоковима су још две хиљаде радова већег формата. Његов рођени брат био је познати певач, песник, композитор и текстописац Арсеније-Арсен Дедић. Има два сина, Луку који је академски сликар и Филипа који је дипломирао филмску монтажу.

Милутин Дедић  (1935-2021)

- Едиција Записом против заборава -

Пркос ветру и времену

Прва књига из едиције ,,Пркос ветру и времену”, посвећена морнарима и старешинама који су волели и сачували школски брод Јадаран.

 Први сусрет Милутина и брода Јадран догодио се још у његовом детињству, у Шибенику, граду дуге и богате поморске традиције. Са годинама су море и историја поморства све више испуњавали Дедићев живот, а два пута, 2002. и 2003. године он је имао прилику да плови на Јадрану као први бродски сликар и хроничар. Рефлексије и доживљаји везани за тај брод су били преточени у слику и реч. Тако је настала ова књига.

Светлост у тами векова

Исте, 2019. године издавачка кућа 4СЕ је објавила следећу Дедићеву књигу  – “Светлост у тами векова” посвећену осамстотој годишњици стицања самосталности Српске православне цркве.

Књига је заснована на релевантним историјским подацима, записима насталим на местима важним за овај догађај и народним предањима. Аутор је, као уметник речи и као сликар, представио читаоцима Студеницу и друге чувене манастире и цркве: њихову архитектуру, ликовну естетику, посебно фрескосликарство као не само српски, већ и на светском нивоу врхунски уметнички домет и историјску драгоценост.

Осмех винског духа

Године 2020. изашла је последња књига Милутина Дедића, објављена за његовог живота – “Осмех винског духа”.

 Надахнуће за књигу родило се из Милутинове континуиране везе са вином и винским крајевима, будући да се родио у виноградарској породици. Уз помоћ речи, цртежа и фотографија из личног архива, Милутин открива читаоцима вински дух Неготинске Крајине, атмосферу Рајца и његових Пимница. Кроз Дедићеве записе открива се симболика и повезаност вина и камена од којег су изграђене тамошње прелепе винске куће. На страницама ове књиге, камен се сродио с вином и више не представља хладну стену, већ неку врсту бића са душом и добрим осмехом.

Записи из морнарске шкриње
постхумно издање у припреми!

Издавачка кућа 4СЕ ради на новој, четвртој књизи Милутина Дедића у сарадњи са Мутиновим синовима Луком и Филипом Дедићем и књижевником Витомиром Теофиловићем

. Књига је тренутно у припреми и постхумно ће бити ускоро објављена.

Записом против заборава